Download nu!
Dé Beheermakelaar App
HomeUw situatieHuis verbouwen en hypotheek

Huis verbouwen en hypotheek

Droomt u van meer ruimte en wooncomfort, maar wilt u niet verhuizen omdat u prettig woont? Dan kan het verbouwen van uw huis een goede optie zijn, maar hoe kan u die verbouwing betalen? Dat kan op verschillende manieren. Wij van Dé Beheermakelaar zetten graag de mogelijkheden voor u op een rij.

Spaargeld

Als u spaargeld heeft, kunt u dit uiteraard gebruiken voor de verbouwing. Indien u per persoon meer dan €30.000 heeft gespaard dan kan dit een zeer goede keuze zijn, omdat u namelijk ieder jaar vermogensrendementsheffing moet betalen over het bedrag dat u meer heeft gespaard.

Extra hypotheek door hogere inschrijving

Indien u een hogere inschrijving op uw hypotheek heeft dan zou u zonder dat u opnieuw naar de notaris hoeft uw hypotheek kunnen verhogen. Dat scheelt in de kosten.

U kunt op deze manier uw hypotheek maximaal verhogen tot het ingeschreven bedrag. Dit bedrag vindt u op uw hypotheekakte. De hypotheekverstrekker zal echter nog wel toetsen of het verhogen van uw hypotheek mogelijk is. Daarbij zal worden gekeken naar uw inkomen en naar de waarde van uw woning nadat de verbouwing is uitgevoerd.

Tweede hypotheek

U kunt ook een tweede hypotheek afsluiten naast de hypotheek die u nu reeds heeft. Voor deze extra hypotheek moet u wel naar de notaris. Ook zal hier worden getoetst of deze tweede hypotheek op basis van uw financiële situatie mogelijk is.

De afgelopen jaren zijn de regels voor de hypotheekrenteaftrek enorm veranderd. Indien u uw hypotheek gaat verhogen of sluit u een tweede hypotheek af voor de verbouwing van uw woning dan is de rente alleen nog maar aftrekbaar als u een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluit. Indien u uw bestaande hypotheek behoud hoeft u daar niets aan te veranderen.

Hypotheek oversluiten

Ook kan het tot de mogelijkheden behoren dat u uw huidige hypotheek oversluit en tegelijkertijd verhoogd voor het bedrag waarmee u wilt verbouwen. Op die manier profiteert u meteen van de huidige lage rente. Het oversluiten van uw hypotheek brengt echter wel extra kosten met zich mee.

Consumptief krediet

Indien u maar een klein bedrag extra wilt lenen dan kan een consumptief krediet uitkomst bieden. U hoeft geen extra kosten zoals notaris- en taxatiekosten te betalen. Indien u het kredietbedrag dat u opneemt gebruikt voor de verbouwing van uw huis dan kan de rente, net als bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk hierbij is dan dat u, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, tijdens de looptijd aflost.

Tip 

Is uw huidige hypotheekbedrag lager dan €265.000? En wilt u gaan verbouwen? Informeer dan naar de mogelijkheid om uw hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De rente voor een hypotheek met NHG is namelijk nog lager.