Download nu!
Dé Beheermakelaar App
HomeHypotheekvormen

Hypotheekvormen

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij u iedere maand alleen rente betaalt. U lost met deze hypotheek niets af en daarom heeft u lagere maandlasten, omdat u aan het einde van de looptijd het bedrag in een keer moet aflossen en omdat er in deze hypotheekvorm geen vermogensopbouw is, wordt de aflossingsvrije hypotheek vaak gecombineerd met een andere hypotheekvorm. Een vorm waarbij u tussentijds of aan het einde van de looptijd de lening mee kunt aflossen. Ook zou u met de verkoop van de woning de lening eventueel (gedeeltelijk) kunnen aflossen.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand een vast bedrag, de som van rente en aflossing blijft dus hetzelfde. Aan het einde van de looptijd is op die manier uw hypotheek volledig afgelost. De annuïteitenhypotheek is één van de hypotheken waarbij de rente aftrekbaar is. 

Bankspaarhypotheek

Een bankspaarhypotheek bestaat uit twee onderdelen. Een lening waarover u elke maand rente betaalt en een bankrekening waarbij u maandelijks een bedrag inlegt. Dit kan een spaarrekening zijn of een beleggingsrekening. Op de einddatum lost u uw hypotheek af met het opgebouwde saldo van de rekening.

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek bestaat uit een lening in combinatie met een beleggingsrekening. Over de lening betaalt u iedere maand rente. Daarnaast legt u geld in op een beleggingsrekening. Op de einddatum lost u uw hypotheek af met de opgebouwde waarde van de beleggingen.

Levenhypotheek

Een levenhypotheek is opgebouwd uit een lening en een levensverzekering. Maandelijks betaalt u rente over de lening. Daarnaast betaalt uw premie voor de levensverzekering. Dit kan in de vorm van een beleggingsverzekering of een garantieverzekering. Aan het einde van de looptijd lost u uw de hypotheek af met het opgebouwde bedrag uit de verzekering.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u iedere maand een vast bedrag aflost op de hypotheek en rente betaalt over de openstaande schuld. De maandlasten zullen hierdoor iedere maand dalen en de hypotheek zal aan het einde van de looptijd volledig zijn afgelost.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek betaalt u elke maand rente over de lening. Daarnaast spaart u voor de aflossing van uw hypotheek door een spaarverzekering af te sluiten. Een spaarhypotheek bestaat dus uit twee onderdelen: de lening waar u rente over betaalt en de premie voor de spaarverzekering.