Download nu!
Dé Beheermakelaar App
HomeUw situatieOverwaarde van het huis opnemen

Overwaarde van het huis opnemen

Veel ouderen met een ruime overwaarde in hun huis zoeken een mogelijkheid om het geld uit de stenen te halen bijvoorbeeld voor het aanvullen van hun pensioen. De mogelijkheden zijn schaars, omdat banken terughoudend zijn als sprake is van een laag inkomen.

Wat is overwaarde?

Er is sprake van overwaarde als de woning meer waard is dan de hypotheek die er op rust. Wanneer de hypotheek lager is dan circa 50 à 60% van de woningwaarde is sprake van ruime overwaarde.

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een financiering. Dergelijke leningen worden ook wel ‘verzilverproducten’ genoemd. Met zo’n lening kunnen ouderen bijvoorbeeld hun woning levensloopbestendig maken, hun kinderen helpen of het inkomen aanvullen. 

Als alternatief voor een lening bij de bank kunt u ook denken aan het verkopen en terughuren van de woning. Ons stroomschema overwaarde benutten geeft globaal aan welk verzilverproduct voor u het meest geschikt is. 

Actuele ontwikkelingen

In 2015 zijn er drie verzilverproducten op de markt gekomen vooral in de categorie ‘verkoop en terughuren’: het Zilver Wonen Fonds, Verzilvermijvast en Lommerhuizen. Dit zijn drie relatief nieuwe aanbieders waar investeerders achter zitten. Van deze aanbieders biedt Lommerhuizen de beste deal. Het verkopen en terughuren van de woning kan een goed alternatief zijn voor een hypotheek oplossing om de overwaarde in uw woning vrij te maken. Het is aan te raden om beide opties naast elkaar te zetten met de bijbehorende voor- en nadelen. 

Vanaf begin 2016 hebben gemeenten de mogelijkheid om de Blijverslening aan te bieden. Wat is het meest geschikt? Wilt u weten welk verzilverproduct voor u het meest geschikt is? Vul in het stroomschema overwaarde benutten uw leeftijd, overwaarde, bruto inkomen en het benodigd bedrag in.

Taskforce Verzilveren

Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren. In mei 2013 presenteerde de Taskforce Verzilveren, waarvan ook Vereniging Eigen Huis deel uit maakte, hierover een rapport aan minister Blok (Wonen).

Meer info over overwaarde: Eigen haard is zilver waard (Taskforce Verzilveren - pdf)