Download nu!
Dé Beheermakelaar App
HomeUw situatieScheiden en hypotheek

Scheiden en hypotheek

Wanneer u gaat scheiden, staat de hele wereld op zijn kop. U zult veel (financiële) zaken moeten gaan regelen. De woning en de hypotheek zijn daar een onderdeel van. Wie wil er in het huis blijven wonen? Behoort dit financieel ook tot de mogelijkheden? Of moet u het huis verkopen?

Hypotheek

Belangrijk is dat u eerst in beeld hebt hoe de zaken nu geregeld zijn. Wie is eigenaar van de woning? Wie is er hoofdelijk schuldenaar voor de hypotheek? Hoofdelijk schuldenaar wil zeggen dat u aansprakelijk bent voor de schuld die u samen bent aangegaan.

Bent u samen eigenaar van de woning en blijft één van jullie in de woning wonen, dan wordt het andere deel als het ware verkocht aan de partner. Hij of zij wordt dan 100% eigenaar van het huis en neemt de hele hypotheek over. Natuurlijk moet er eerst gekeken worden of dit financieel ook mogelijk is. 

Het overnemen van de bestaande hypotheek gaat niet zomaar. Sinds 2013 zijn er nieuwe regels voor hypotheken. Om te zorgen dat de hypotheekrente aftrekbaar blijft zal de hypotheek op de juiste manier verdeeld moeten worden. Meestal moet dan ook de hypotheekvorm aangepast worden. Goed advies hierbij is essentieel.

Overwaarde

Als het huis meer waard is geworden dan is er sprake van overwaarde. Dit bedrag moet worden verdeeld tussen beide partners. Als u beide eigenaar bent dan krijgt de partner die vertrekt zijn of haar deel van de overwaarde uitbetaald. Koopt hij of zij daarna een ander huis dan krijgt u te maken met de bijleenregeling. Het is aan te raden de overwaarde te gebruiken om de nieuwe woning te betalen.

Verzekeringen en meer

Ook naar de verzekeringen of rekeningen die bij de hypotheek horen moet u goed laten kijken. Heeft u een bankspaarrekening of verzekering waarmee u de hypotheek in de toekomst kunt aflossen? Dan staat deze vaak op naam van beide partners. Dit moet bij echtscheiding dus ook aangepast worden. Ook deze opgebouwde waarde moet tussen de partners verdeeld worden.

Waarschijnlijk heeft u ook een overlijdensrisicoverzekering. Deze keert uit wanneer uw partner komt te overlijden. De vraag is of u deze verzekering nog op dezelfde manier wilt blijven voortzetten. En denk ook aan het aanpassen van de zorgverzekering en inboedelverzekering.

Laat u bijstaan door een van de financieel adviseurs van Dé Beheermakelaar, zodat u niets over het hoofd ziet of voor verrassingen komt te staan. 

Dé Beheermakelaar denkt graag met u mee.